Zsombolya 2022. július 1-től elindítja az ingyenes tömegközlekedési rendszert a városban, amely az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében finanszírozott „Zöld közlekedés – a fenntartható mobilitás elősegítése a testvérvárosokban Zsombolya és Mórahalomban” elnevezésű, E-Transport projekt keretében valósult meg. Zsombolya városa két elektromos kisbuszt vásárolt: az egyiket 19 + 1, a másikat pedig 15 + 2 + 1 üléssel.
Az elektromos kisbuszok előre meghatározott útvonalon és a 2020-ban lezajlott nyilvános egyeztetés nyomán kialakított menetrend szerint közlekednek. A menetrendet és az útvonalat a helyi sajtóban, valamint a polgármesteri hivatal internetes és Facebook-oldalain rendszeresen nyilvánosságra hoztuk. A kisbuszok legalább heti 5 napon, 07-17 között közlekednek. Egy tesztidőszak után az üzemi program módosítható.
A tömegközlekedési szolgáltatás a projekt megvalósítási ideje alatt – még egy évig - ingyenesen működik. Az első járat első utasai a rendelkezésre álló készleten belül promóciós anyagokat kapnak.
A helyi útvonalakon túlmenően havonta legalább egy alkalommal kirándulásokat szerveznek a projektpartnerhez Mórahalomra.
A mórahalmi kirándulások szervezése folyamatban van, a lakosság figyelmének felkeltését és a projekt láthatóságának biztosítását szolgálják.
Ezekkel az akciókkal Zsombolya városa újabb nagy lépést tesz a város lakóinak életszínvonalának emelése felé a tiszta és ingyenes tömegközlekedés biztosításával.
Az érdeklődők a projekt megvalósítási szakaszáról a www.jimbolia.ro oldalon tájékozódhatnak, amely a GREEN TRANSPORT gombot tartalmazza, vagy a https://greentransport.net/index.php/en/ linkre kattintva.

 

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.