Mórahalom

Mórahalom Szegedtől 20 kilométerre, az M5-ös autópálya nyugati lehajtójától csupán 12 kilométerre, az 55-ös számú főút mentén elhelyezkedő, dinamikusan fejlődő kisváros.

A város neve a „Móra Halma” homokdombról veszi eredetét - melynek első említése 1729-ből való. Móra puszta pontos kiterjedése nem ismert, névadójáról viszont tudjuk, hogy a Szeged-alsóvárosi származású Móra család volt. A család birtoka a „Móra halom” homokdomb környékén volt.

A városka megalapítása óta az itt élők szorgalmából, akaratából szinte hihetetlen fejlődési pályát futott be. 1892-ben Szeged szabad királyi város a körülötte elterülő puszták benépesülő tanyavilágának közigazgatására tanyaközpontot hozott létre Szeged alsótanya néven, majd 1950-ben Mórahalom néven önálló települési jogot kapott. Az „aranyszömű” homokot megszelídítő homokháti gazdák sikeresen gyarapították településüket, amely 1989-ben városi rangot kapott.

 

 

 

A város teljes igazgatási területe 8.311 ha, külterülete 7.857 ha, belterülete 454 ha. Lakónépessége 6.035 fő, melyből 1.587 fő külterületen (tanyán) él.

Legújabb kori történelme, a rendszerváltozás utáni időszak a városka történelmének talán legizgalmasabb periódusa. Átalakulóban van gazdasága, mely igyekszik a nem túlkedvező geopolitikai helyzet ellenére stabil egzisztenciát biztosítani az itt élőknek.

 

 

 

 

 

 

A Dél-alföld első ipari parkja itt valósult meg, az ország első minősített termelői értékesítő szövetkezete itt szerveződött, kis- és középvállalkozás fejlesztési programok révén egyre több ipari munkahely létesül, kistérségi szinten fejlődik a szolgáltatói szektor, a gyógy turizmusra alapulva fürdőváros született a homokhátságon karnyújtásnyira Szegedtől.

 

 

 

 

 

 

Attrakciók:
Gyógyfürdő, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődésre. A fürdő télen-nyáron várja az idelátogatókat,21 db medencével, kül-és beltéri csúszdákkal valamint szaunákkal. A fürdőn kívül számos látványossággal találkozhat, aki településünkre látogat. A Rétesház Mórahalom központjában, a Zákányszéki út 5. szám alatt található. Magyarország gasztronómiai különlegességét idézve rétes készítő műhelyet, valamint az épületegyüttes mögött egy szabadtéri kiállító- és fogyasztóteret alakítottak ki.
A hagyományos rétesek mellett különleges rétesek is kaphatók a Rétes házban!
Tökös, káposztás, sós túrós, barackos-túrós és meggyes-túrós rétes! Valamint sajtos és szezámmagos sós stangli. Aki pedig a történelmet kedveli, várja az Ezer Év parkja, ahol a régmúlt Magyarország építészeti szimbólumai, történelmi emlékei kelnek életre makettek formájában. Ha pedig a városban szeretnénk kikapcsolódni, kiváló lehetőséget nyújt a Bivaly Bowling Club&Bar mely nem csak finom ételekkel és italokkal várja vendégeit, hanem bowling pályákkal,léghokival és egyéb játékokkal is. Művészeti ékszerdobozunk pedig nem más mint a Kolo Szerb Kulturális Központ, ami a hagyományos és modern színpadi előadások, koncertek, hangversenyek, kiállítások színtere, a balkáni kultúra bemutatásával.

 

 

 

 

 

 

 

Buba Busz A nevezetességek felfedezését segítik:
- Turisztikai Irodában igényelhető szakvezetéses túrák és egyéb szervezett programok
- Elektromos városnéző kisbusz

 

 

 

 

 

 

 

 

Testvértelepülések:
-Lengyelország: Uniejow
-Németország: Chamerau
-Norvégia: Evje Og Hornnes
-Olaszország: Fiumablo és Pievepelago
-Románia: Erdély-Székelyföld: Csíkszentmárton
-Románia: Erdély-Temesvári Bánság: Zsombolya
-Szerbia: Délvidék: Temerin

 

 

 

Ha szeretne többet látni településünkről és az attrakciókról kattintson ide:

www.visitmorahalom.hu