Mórahalom

Mórahalom este un oraș cu o dezvoltare dinamică, localizat la aproximativ 20 de km de Szeged și la doar 12 km de ieșirea vestică de pe autostrada M5, de-a lungul drumului principal 55.

Denumirea orașului își regăsește originea în movila de nisip „Móra Halma”, menționată, pentru prima oară, în anul 1729. Nu se cunoaște suprafața exactă a pustei Móra dar, cu toate acestea, se știe despre patrimoniul ei că a făcut parte din familia Móra, care a locuit în Orașul de Jos al Szegedului.

Încă de la întemeierea sa, orașul s-a dezvoltat în mod spectaculos mulțumită sârguinței și voinței puternice a locuitorilor săi. Gospodarii Crestei de Nisip, care au reușit să îmblânzească „bobul de nisip” al solului, au contribuit substanțial la îmbogățirea localității, care a reușit să dobândească statutul de oraș în anul 1989.

 

 

 

Teritoriul administrativ al orașului este de 8.311 ha, din care extravilanul său cuprinde 7.857 ha, iar intravilanul său, 454 ha, cu o populație de 6.035 de locuitori. 1.587 dintre acești locuitori își au domiciliul în extravilan (la sălașuri).

Primul parc industrial al Sudul Marii Câmpii a fost înființat în acest oraș, prima cooperație calificată pentru valorificarea produselor agricole locale, iar grație programelor de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii, s-au înființat mai multe locuri de muncă în sectorul industrial, sectorul de servicii se dezvoltă la nivel regional redus și, mulțumită turismului regional, a fost înființat un orăsel pentru băi de tratament în regiunea Crestei de Nisip, la o aruncătură de băț de Szeged.
Cel mai larg spectru de colaborare microregională constă în Asociația de Dezvoltare Teritorială a Autoguvernărilor din Creasta de Nisip, cuprinzând 13 localități membre din județul Csongrád și 2 localități din județul Bács-Kiskun. Asociația funcționează din anul 1995.

 

 

 

 

Asociația de Dezvoltare Teritorială a Autoguvernărilor din Creasta de Nisip a fost înființată în anul 1996, prin cooperarea dintre 13 localități din județul Csongrád.

Din 2013, au fost reînființate raioanele și oficiile guvernamentale ale raioanelor. Unul dintre cele șapte raioane ale județului Csongrád este Mórahalom. Sediul raioanelor se află în orașul Mórahalom, de care aparțin nouă localități din regiune, la care s-a adăugat comuna Zsombó. Datorită distanței mici până la frontieră, Mórahalom este binecunoscut locuitorilor din Voivodina, iar oaspeții care ne vizitează pot cunoaște mai de aproape bogățiile naturale ale Zonei Protejate Kőrös-ér, ce se întinde de ambele părți ale frontierei.

 

 

 

 

Atracții:
Printre atracțiile turistice, principala atracție sunt Băile de Tratament Sf. Elizabeta, o oportunitate perfectă, atât pentru cei vârstnici, dar și pentru cei mai tineri. Băile de tratament își așteaptă vizitatorii, atât iarna, cât și vara, dispunând de 21 de bazine, tobogane interioare și exterioare, și saună. Pe lângă băile de tratament, aveți posibilitatea de a întâlni multe atracții ale orașului nostru. Casa Plăcintelor: În centrul localității Mórahalom, pe str. Zákányszék, nr. 5, a fost creat un atelier de pregătit plăcinte, destinat expunerii specialităților gastronomice ale Ungariei, iar în spatele complexului arhitectural, vizitatorii vor putea lua parte la serate muzicale în aer liber. Pe lângă plăcintele tradiționale, la Casa Plăcintelor, se vor putea achiziționa și plăcinte artizanale. Sunt disponibile plăcinte cu umplutură de dovleac, varză, brânză sărată și brânză sărată și vișine. Rezervația de Bivoli este o atracție unică în așteptarea vizitatorilor, nu departe de Mórahalom. Pășunele pentru bivoli se află pe drumul care leagă Mórahalom de Röszke, la o distanță de 5 km de Mórahalom, unde vizitatorii au posibilitatea de a urmări evoluția turmei de bivoli din turnuri de observare.
Pentru pasionații de istorie, Parcul de O Mie de Ani este destinația perfectă, locuri unde simbolurile arhitecturale și monumentele istorice ale Ungariei străvechi revin la viață sub forma unor machete în mărime naturală. Iar dacă sunteți în căutare de relaxare în oraș, Bivaly Bowling Club & Bar oferă o oportunitate excelentă, nu doar pentru mâncare savuroasă și băuturi fine, dar și pentru bowling, air hockey și alte jocuri. Iar cutia noastră de bijuterii artistice este Centrul Cultural Sârbesc Kolo, reprezentând o locație de derulare a unor reprezentări, concerte și expoziții tradiționale și moderne, și de expunere a culturii balcanice.

 

 

 

Buba Busz Punctele de interes vă vor ajuta să descoperiți:
-Agentie Turistica oferă excursii cu ghid și alte programe organizate
-Minibuz electric folosit în scop de vizitare

 

 

 

 

 

 

 

Orașe înfrățite:
-Polonia: Uniejow
-Germania: Chamerau
-Norvegia: Evje Og Hornnes –
-Italia: Fiumablo and Pievepelago
-România: Transilvania-Szeklerland: Miercurea Ciuc - România: Transilvania
-Timișoara Banat: Zsombolya
-Serbia: Regiunea de sud: Temerin

 

 

Pentru mai multe informații despre orașul nostru și atracțiile acestuia, vizitați:

www.visitmorahalom.hu